24 Ekim 2014 Cuma

HtHayat Aile Okulu'Eyvah Çocuğum Yemek Yemiyor'



Eyvah çocuğum yemek yemiyor mu yoksa yediremiyor muyum? sorusunun cevabını aramak için gittim ben bu seminere. HtHayat aile okulu sayesinde  uzman psikolog Iraz Toros Suman ve yemek şefi Yelda Oran'ın tavsiyelerini dinledim.

Önce seminer notlarını paylaşıp daha sonrasında kendimi ve Yiğit'i eleştirdiğim evet burada hata yapmışım dediğim yerleri yazacağım.

Çocuğunuzun yemek yeme alışkanlıkları ile ilgili bir şeylerin kötü gittiğini düşünüyorsanız öncelikle tıbbi gereklilikleri yerine getirin.

- Anemi?
- Bağırsak parazitleri?
- Çeşitli mide-bağırsak sistemi yada sistemik hastalıklar(troid fonksiyon bozukluklaı, metabolik hastalıklar, enfeksiyonlar vs.) iştah kaybına yol açabilir.

Ayrıca yutma zorlukları gibi motor(hareket sistemi) sorunları, gastroözofageal eflü, yemek borusu sorunları, uzun süre hastane yatışı ameliyatlar gibi tıbbi durumlarda dikkate alınmalıdır.

Bunların hiçbiri yok ise çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını değerlendirmek için nelere bakmalıyız...

Çocuk Olmak & Yemek

BEBEKLİK DÖNEMİ: Her ağlama açlık ifadesi midir? Belki sadece sarılmak istiyordur.
 Çocukla hayatta kalıp hareket etmeye devam edebilmek için yemek yerler, bizim gibi sosyal nedenleri yoktur yemek yemek için.
 Yetişkinler ise karmaşık edenlere dayanarak yemek yerler; yılbaşı, sevgililer günü, arkadaş toplantısı.
Acıktıklarında yerler ve yetecek kadar yerler.
Büyümek için büyüme hızlarınca yerler. Örneğin kreşe giden çocuklar ilkokul çocuklarına göre daha fazla yemek yerler.
'Bizce' yemeleri gereken kadar ile onların 'kadar'ları çoğu zaman farklıdır.

Onların 'kadar'ları bizim 'kadar'larımız:

5 kiloluk bir bebek günde yaklaşık 750 ml süt içer. Bu durumda 50 veya 60 kiloluk bir kadının 10 katı süt içmesi gerekir.
Yani 7,5 lt mümkün mü?
Çünkü siz artık büyüdünüz ama çocuğunuz büyümeye devam ediyor.

Yani çocuklar aslında büyümek için yemek yerler, dolayısıyla büyüdükleri kadar yani büyüme hızları kadar yerler. Rahim içi yaşını saymazsak bir daha hiç ilk yıl k, kadar hızlı büyümezler. Yeni doğmuş bir bebek ilk yılında kendi ağırlığının 3 katına ulaşır. Ve aslında bunun için çok yerler.

1 yaşın bittiği zamanlarda aileler iştahsızlıktan bahsetmeye başlarlar çünkü büyüme hızları o kadar azalır ki, az yemeye başlarlar.
2 yaşında 1 yaştan daha fazla yemek yemesini isteyen aileler bu duruma çok şaşırırlar. Büyüme esnasında genetik de önemlidir yani gelecekte 80 kilo olacakla 65 kilo olacak olanın yemesi bebeklik ve çocukluk döneminde de farklıdır.

Çoğu zaman 'bu kadarcık yemek ile nasıl hiç durmuyorlar' desek de aslında gerçek bir iş yapmıyorlardır.

YEMEMELERİNE RAĞMEN YEMEK TEKLİF EDİYORSANIZ...

Her verdiğinizde yeseydi: Günde 10 gr. alırsa 2 yıl içinde ortalama 12 yerine 19 kilo olur.

10 yılda 30 yerine 65, yirmi yaşında 60 yerine 135 kilo yani obezdir.

10 gr. yaklaşık 108 kaloridir, yani bir kase meyveli yoğurt yada küçük bir kavanoz mama, yada küçük bir bardak meyve suyu.

Yani çocuğunuz fazlasını yemeyerek kendisini koruyor!

BU FAZLADAN TEKLİFLERE VERİLEN CEVPLAR

- Ağzını kapatıp başını çevirir.
- Ağzını açar ama yutmaz.
- Kusar.

ÖNERİLER



Rüşvet vermeyin, şantaj yapmayın..
Rüşvet&Şantaj- İdealleştirME!
Yasaklanmış Yemek- Arzu
Yemek güzel bir şeyken finali güzel gösteriyorsunuz.
Yemek stratejik bir hale geliyor bize anlatmak istediği bir şey olunca yemekle anlatmaya çalışıyor çok veya az yiyor.
Hastalandıklarında yememelerini normal karşılayın tıpkı bir yetişkindeki gibi.


Yardımcı malzemeler?
Mama sandalyesi, kaşık, önlük vs. hayattaki en büyük motivasyonları bize benzemek masaya oturarak yemek yemesine izin verilmeli. Masaya bakınca mama sandalyesine sadece kendisinin oturduğunu farkediyor.



Gece Beslenmesi
Gece beslenmesi gündüz öğünlerini azaltır. Gece besleyip beslememek anneye kalmış biberonla beslenen çocukların gündüz çok fazla bir şey yemesini beklemeyin.

Tv, ipad, iphone
Tokluk duygusu ve ilişki yok olur, ne yediğini anlamaz sadece sizin istediğiniz kaloriyi alır.

 Model olun
Önce onu yediriyoruz sonra biz yiyoruz olarak değil hepiniz aç olun aynı anda masaya oturun. Nerede yemek seçen bir çocuk varsa yakınlarında yemek seçen bir yetişkin vardır. 

Suçlamayın
Ben 3 saat yemek yaptım, çok üzüyorsun beni, tadına bile bakmadın. Hayattaki varlığın beni mutlu etmek mesajını vermeyin.

Sakin kalın abartılı tavırlardan kaçının...
En yoğun ilgiyi yemek masasında görüyorsa onunla ilgilenilmesini sağlayan davranışa devam ettirecektir, en yoğun ilgiyi yemek saatlerinden başka saatlere kaydırın. Dağılan ebeveyn istemez yemek üzerinden dağılıyorsak bu hiç bir çocuğa iyi gelmez. En yoğun ilgi yemek saatlerinde gösteriliyorsa bu ilgi başka zamana kaydırılmalı.

Estetik
Lapa gibi, karışık birbirinin içine geçmiş yemekler vermemeye çalışın onlarında bir göz zevki var. Çocuk belki ıspanağın suyunun bulgur pilavı ile karışmasını istemiyordur. Bu arada tabağa yapılan hayvan vs. şekillerini sordu bir anne ne kadar doğru diye yemeğin o kadar da oyun haline getirilmemesi gerektiğini söyledi Iraz hanım. 

Pozitif mesajlar verin
`` Yemiyor musun, kalk o zaman, bir sonraki yemeğe kadar açsın`` değil; doydun mu, hadi o zaman oyuna!``

Denemekten korkmayın
Çocuklar bir besini sevmeyi öğrenmeden önce onu beş on kez tatma ihtiyacı duyarlar. Denemekten vazgeçmeyin. Belki sebzeyi çiğ olarak sevecektir değişik versiyonlar deneyin yemez demeyin.

İştahsızlık tanımınızı gözden geçirin;
İştahsızlık bir çocuğun yedikleri ile ailesinin ondan bekledikleri arasındaki denge sorunudur. Çocuklarında bzı şeyleri sevip sevmeme hakkı vardır tercihlerine saygı göstermeliyiz. Yediklerinin miktarına değil ne kadar sağlıklı olduğuna dikkat edin. Yiyeceklerinden daha fazlasını yiyebileceklerini düşünüyoruz. Masadan doydum dediğinde kalkabilmeli.

Yarışmayın, Yarıştırmayın
Hadi önce kim yiyecek, yemezsen Ayşe'ye veririm, sen yeme ben yerim gibi kıyaslamalara girmemeliyiz ben merkezci tavrından dolayı yiyebilir bu uzun vadeli çözüm değildir bir sonraki öğünde işe yarayacağının garantisi yok.

Yemesini istemediğiniz şeyleri evde bulundurmayın
Türk ailesinin meşhur abur cubur dolabı olur çocuğun yemesini istemediğiniz şeyleri evde bulundurmayın. Evde olan bir şeyi çocuğun yememesini beklemeyin. Sizin yediğiniz her şeyi yiyebileceğini sanır.

Çocuk hızında hareket edin
Çocuklarınıza yemek için yeterli zamanı tanıyın. Unutmayın onlar kendi kendilerine beslenmek için yeterli beceriyi henüz kazanmamışlardır. Hadi hadi demek yerine akşam yemeklerinde yavaşlamak biraz bize de iyi gelebilir.

Çocuğunuzu mutfak işlerine dahil edin.
Oyun çağı çocuklar taze meyveleri yıkayabilirler gibi. Onun erişebileceği yerlere sağlıklı şeyler koyun meyve, kuru meyve yoğurt gibi.

1 yaş civarı kendi kendine yemek yemeye heves etmiş çocuğunuzu engellemeyin, hatta teşvik edin. Örneğin bir sürahiden süt dökmek veya bir servis kabından kendi tabaklarına kaşıkla yemek almak gibi, her ne kadar bu iş dağınıklığa sebep olsa da çocuklarınızın özgüven kazanmaları için gereklidir.

Alternatif yemek sunmayın
Buzlukta anne köfteleri olmasın, buzdolabını açtığında alternatif yemek görmesin. Gerekirse buzdolabının üzerine menü asın bu evde bu yemekler pişiyor deyin bir süre sonra çocuk kavrıyor.

Ben yedirmeli miyim?
İzin alarak evet; ama mesele bu değil, mesele onun istediği kadar yemesine izin vermek. Sizin onu yedirmeye alıştırmanız ilerleyen zamanda kreşte birilerinin onu yedirmesi için beklemesine yol açabilir.

Yemek yemeyerek dikkat çekmeye mi çalışıyor?
Yemek stratejik bir hale geliyor bize anlatmak istediği bir şey olunca yemekle anlatmaya çalışıyor çok veya az yiyor.


Son olarak annenin kendine sunduğu şefkat
Çocuk büyütürken içinizdeki çocukluğa dönün ısrarcı anneye çocukluğunda ısrarcı olunmuştur. 

Yemek şefi Yelda Onan'ın notları 2. bölümde olacak.

0 yorum

 

Popüler Yazılar

Etiketler

012benetton 1 yaş 2 yaş sendromu 2013 2014 2014 yaz 3 yaş açev açevilk6yıl adalar aile aile fotoğrafı aktivite alışveriş Anne anne-baba anne-bebek anneler de eğlenir araçgereç avent göğüs pompası Ay kumu Ayvalık Baba babyshower balkabaklı kek Bebek bebek odası bebek taşıyıcısı bebek yemekleri bebeklere bakla verilir mi? bej Benetton benetton turkiye benetton012 benettonturkey beze blogger anneler bodrum browni brunch bulantı bulantı bilekliği cakepop canbebe cheesecake yap cilt bakımı crumble cunda cupcake çalışma odası çikolata çikolatalı kek çilek çilekli cheesecake çilekli limonata çilekli tatlı çocuğa sınır koyma çocuk dostu otel çocuk gelişimi çocuk kitabı çocuk yemekleri çocukla evde aktivite Çocukla gezi çocukla geziler çocukla nereye gitsek çocukla tatil çocukla valiz hazırlığı çocuklara kahvaltı çocuklara yemekler çocuksuz geziyoruz çorba tarifleri dalaman darphin DARPHİN davetiye dekorasyon deneyimli anneler Dış mekan çekimi dıy DIY Dijital Atölye Disney frozen diş buğdayı diş buğdayı pastası doğum fotoğrafçısı doğum fotoğrafları doğum günü mekanları Doğum günü süsü Doğum hikayesi dondurma dr.oetker dolgu kreması duvar dekorasyonu Düğün düğün fotoğrafı enginar enginar çorbası erkek çocuk aksesuar eskişehir etkinlik etkinlikler ev yapımı cips yufka cipsi ev yapımı sıcak çikolata eva evde aktivite evde çocuk oyalama falafel ferhan yalçın fıstık ezmeli muzlu kek fıstık ezmesi fotoblok fotoğraf fotoğrafçı anne gebelik günlüğü fotoğrafçıma dokunma gebelik günlüğü geziyoruz göğüs pompası granola GÜNLÜK HAYAT Günün kahvesi Gününkahvesi güvercinlik hamileliğeveda hamilelik hamilelik-doğum havuçlu kek heybeliada hilton sarıgerme ıhlamur kasrı ıspanaklı muffin ıspanaklı tarifler ışıklı tabela içecek iki yaş internetanneleri italyan yemekleri kahvaltı kahvaltılık tarifler kapısüsü karaköy karamel sos karamelli mısır karlar ülkesi karnabahar kaşıkta çikolata kek kendin yap kız çocuk doğum günü kızarmış dondurma kidsnook kişiye özel kitap köfteli pizza kremalı enginar çorbası kullandığımız ürünler kurabiye kurumax lansman lazanya magnolia mekanlar menü meze milföy hamuru milföy tatlısı minnie mouse temalı doğum günü moms night out turkey montessori dernek eğitimleri muffin mums muzlu kek müze naif nar dükkan nike sandalet Oktay Bingöl okul oyun oyun çiti oyun terapisi oyuncak özel günler papyon parti pasta pavlova pazar günleri pazar kahvaltısı peynir suflesi peynir tabağı pizza plaj modası playdate turkey profilo profilo küçük ev aletleri rahmi koç müzesi sabun santralistanbul sazova kültür parkı sensory storytime shikka sıcak çikolata sofra sofralar sosyal sorumluluk sömestr sunum sunum önemlidir şeftalili crumble şeker hamuru şişli şişme havuz tarifler tatil tatlı tavsiyeler tefal dondurma makinesi THE REVITALIZING OIL theraplay tuz hamuru tuzlu granola tuzlu muffin unsuz kurabiye urza istinye uzman görüşü workshop yaz yemek yeni doğan yeni yıl yeni yıl kurabiyesi Yıl dönümü yılbaşı yiğit çınar yiğitç Yiğitçınar1yaşında yiğitçınargeliyor zamane annesi zamaneannesi zamaneannesimutfakta zorlu center'da sonbahar zorluavm
© ZAMANE ANNESİ
Designed by GeCe