13 Nisan 2014 Pazar

Anne Sütüne ve Emzirmeye Veda



2 gündür sürekli yazmaya yelteniyorum ama biraz  üşengeçlik, biraz yoğunluk birazda süt sıcağı ara ara afakanlar basıyor :) Şimdi yazacaklarım Yiğit'e, kendime ve beni destekleyen herkese.

 Bana öyle güzel destek oldun öyle güzel moral verdinki ilk denememiz gibi olmadı hiçbir şey ağlamadım duygusalada bağlamadım. 23 ay emzirebilmiş olmanın haklı gururunu ve mutluluğunu yaşadım. Kucağıma gelip sarıldın seni seviyorum dediğimde öptün anne şeni şeviyo dedin.  Kolay olmadı gece gündüz emzirmek son zamanlarda yarım saatte bir 10-15 dk. Öğlen uykularında 1.5 saat. Bazen sabaha kadar emzirdim.  Doktor bana mümkün değil süt biter dedi ama her defasında baktığımda süt geliyordu sen emdikçe geldi. Nasıl bir bünyeyse şanslıydım evet ve buna binlerce kez şükrettim. İyi ki 18. Ay da kesmemişim koskoca kışı sadece hafif bir nezleyle atlattık. Heran her yerde emzirmek kolay olmadı. Hele emzirme önlüğü ve hiç bir  frikik olmamasına rağman garip bakışlara alışmam epey zaman aldı.  Yeri geldi çok daraldım yeri geldi sıkıldım diye ağladım. Artık memeye veda ettik sana yaptığım o güzel yemekleri yemenin vakti geldi geçiyor bile. Sadece anne sütü alan bir çocuk hiç kolay değildi. Enerjim yetmiyor sabahları gözümü açamıyor yeri geliyor kaliteli zaman geçiremiyorduk. Gezmeye bile gitsek benim aklımdaki tek şey bu çocuk aç şuan oyun oynadığı için aklına gelmiyor diye üzülüyordum. Nitekim arabaya bindiğimiz gibi meme diye ağlamanda bunu doğruluyordu. Bazen yemek yediğin zamanlar daha neşeli olduğunu fark ediyordum. O zaman bana da daha farklı bir gözle bakıyordun. Belki eskisi kadar uzuun uzun bu kadar  başbaşa kalamayacağız ilişkimiz biraz boyut değiştirdi ama üzülmüyorum olması gereken bu. Artık daha düzenli bir hayat bizi bekliyor kendi yatağında yayıla yayıla uyuyacaksın, yemek saatlerin belli olduğu için daha çok gezme fırsatımız olacak.


Şuan bu postu okuyup sütü gelmeyen, yetmeyen veya herhangi bir sebepten emziremeyen anneler illaki vardır. Hiçbir zaman hiç kimseye sütün yetiyor mu? Emziriyor musun? Niye erken kestin demedim. Soranlara destek isteyenlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalıştım. Hiç bir zaman emen veya emmeyen bebeği kıyaslamadım. Bana verilen bu fırsatı sonuna kadar kullanabildim sadece şuan yaşadıklarımı ve hissettiklerimi aktarıyorum. Herkes emziremeyebilir, herkes normal doğum yapamayabilir. Kimse bu tarz konularda eksiklik hissetmesin. Bazen karşımda emziremeyen bir anne olunca rahat davranamıyor incitmektenn korkuyordum. Kahrolsun bağzı mahalle baskıları ister istemez etkiliyor insanı. Sen mama verince daha mı az anne oluyorsun. Ben mama bebeğiyim annemin sütünün olmasına rağmen memeyi doğduğum andan itibaren reddetmişim. Al işte büyüdüm, anne oldum sağlıklıyım. Evet emzirmeyi destekliyorum olabildiğince sıkıldım diyenlere moral vermeye çalışıyorum süt olduktan sonra bebek ne kadar emse kardır. Keşke anneler hemen işe dönmese en azından ilk 6 ay rahat rahat emzirebilse. Ve bana destek veren akıl veren instagram annelerime çok çok teşekkür ederim. 

Ve sevgilim sabaha kadar emzirdiğim uyumadığım zamanlarda işe gidene kadar çocuğu alıp baktın, pazar günlerini hiçe sayıp saatlerce uyumamı sağladın, ilk emzirdiğim zamanlarda acıdan yerimden fırlamak üzereyken omuzlarımdan tutarak bana destek oldun. Ben çocuğu emzireceğim diye kenara çekildiğimde masayı ve mutfağı topladın, emzirirken yerimden kalkamadığım için sürekli bana servis yaptın, sinirlendiğinde ve üzüldüğümde sütün kesilecek diye beni frenledin sen müthiş bir eş ve süper bir babasın:) 

Biliyorum hemde çok iyi biliyorum geriye dönüp baktığımda her anını tekrar tekrar özlediğim gibi bu dönemimizide çok özleyeceğim. Anne olmak çok tuhafmış bir yandan ilerisini merak ederken diğer yandan geçmişi çok fena özlüyorsun. Neyse kazasız belasız meme bırakma operasyonunu başardık. Darısı sütten kesmek isteyen anne ve sütten kesilme zamanı gelen bütün bebelerin başına :) Bir sonraki postta merak edildiği gibi sütten kesme aşamalarını ve Yiğit'in tepkilerini yazacağım. 

Sağlıcakla kalın...



4 yorum

  1. canımm...seni ve yiğiti babyshowerda takip etmeye başlamıştım yaptıkların yazdıkların hep dikkatimi çkmiş beğeni alıyor herzaman :) yazını gözlerden akan 1-2 damlayla okudum okadar içime işlediki aynı durumları yaşadığımız içinmi bilmiyrum.eylülü ilk 13ayda (2ay kilo almamış boyu uzamamıştı) sonrada 19ayda kesmek istedim bunalmıştım meme meme demesinden iştahsızlığından.snra vazgeçip devam dedik elbet güzel bir şekilde bırakıcak benim kızımda dedim okudum bilgiler aldım.Sanki bitince annelik biticek aramızdaki bağ kopucakmış gibi hissettim ama yazını okuyunca acıktım demesi seni sevirum demesi yiğitin bana daha cok güç verdi.şimdi azalltık ama önümüzdeki hafta bitiyor bizimde inşallah başaılı olurum canım senin gibi
    Şu mahalle baskısı ayrı bir dönemeç heryerde vardır ki benim tepemdede vardı yok sezeyan dogurdun annelik öyle olmaz söyle böyle die..ben kızımı 41 hafta tasıdım kanala girmedi ve eyll dogduktan 20dk sonra görebildim su yutmuş mosmormuş.bu acıyı yasadıktan sonra dogumun hayırlısı diyorum hep. buyüzdende destek oluyorum yakınlarıma bunedenle baskı yapanlara.diğer postuda merakla bekliyorum cnm buarada 2yas hazılıkların klay gelsin

    YanıtlaSil
  2. Ne zamandır yazınızı bekliyorum nasıl gidiyor merak ediyordum. Yaklaşık 15gundur hem gece hem gunduz emzirmeyi bitirdim ben de. 21 ay 2hafta:) Uzunca zamandır Pelin sadece öğlen ve gece uykusuna geçerken emiyordu zaten yani bana cok fazla bi zorluğu yoktu. Geceleri de artık oyle 1000kez uyanmıyordu. Ben cok daha fazla hatta iki yasından sonra da ne kadar isterse emzirmek istedim hep. Süt var talep var nasıl mahrum ederim dedim ve hep savundum. Ama isler hiç planlarıma uymadı. 3aylik hamileyim. Basta oo tandem nursing dedim yaparım dedim ama meger ben kendime bakarmıyormuşum. Cok zorlandım özellikle geceleri:/ bir de fazlaca bulantım olunca perişan bi hal oldum ve pelinle ilgilenememeye başladım.
    Once oglenleri okul dönüşü eline ayran tutusturdum arabada. Onu icince zaten şişti. Hadi ayagimda salliyim diyip oyaladım. Oglenleri cok zor olmadı. Ilk ikinci gun kriz çıkardı ben de emzirdim zaten cok da kararlı değildim. Öğlen ısı bitince gece uyumadan once yine ayran su verdim hadi ninni soyliyim sana diye oyaladım yine uyudu. Ama arada gece uyaninca ortalığı yıktı. Ne olduğunu anlamadı:/ bi gece uyaninca meme bitti dedim. Evi basıma yıktı:/ bi kere artık ağlattım geri dönmemem dedim. Süt ısıttım biraz once onu icti sonra biraz kucak biraz oyun biraz su derken geri uyudu. Ve ta-daam, bitti. O gece son oldu. Yemek yemesi aman aman değişmedi hala pek yemiyor gibi. Ama simdi asıl sorun sallanip niniyle uyuması:)) yakında göbeğimden onu da yapamam ama bakalım zamanı gelince dusunucem.
    Bu kadar yazdım ama asıl sormak istediğim seye ancak geldi kusura bakmayın:)
    Yigit'e süt olarak ne veriyorsunuz? Ya da veriyor musunuz? Iciyor mu? Pelin sutu cok sevmedi. Günlük süt alıp pipetle veriyorum ama bir iki yudum ancak. Hatta dayısı kakaolu süt vermiş:// onu bile fazla icmemiş.

    YanıtlaSil
  3. Ne guzel yazmissin izninle paylasicam yazini. Bende tam 24 ay emzirdim. Bu dönemde annecim iki beyin ameliyayi geçirdi ve efe bir buçuk yaşındayken vefat etti buna rağmen anne oldugumu ve güçlü olmam gerektiginj hic unutmadım. Cok şükür sütum vardi ve emzirdim belko zayif bi oğlum vardi ama 4,5 yaşına kadar antibiyotik şurup ateş düşürücü nedir bilemedim ve bunun haklı gururunu hep taşıdım. Dilerim bebegi olan bütün anneler emzirebilir çocuklarını :)))

    YanıtlaSil
  4. Bu yazı ne kadar iyi geldi, tam da şu anda. Kaan da 23 ay 1 haftalık, doğum gününe 3 hafta var ve hala emiyor ama ben inanılmaz bunaldım :( Geçtiğimizde günlerde hasta olmuştu bu hastalıktan sonra emmeleri iyice sıklaştı ve artık sürekli emmek istiyor. Çalıştığım için gündüzleri rahat oluyorum ama öğlenleri kreşten alıp anneme bırakmam gerekiyor o arada bile istiyor. Gece sürekli emiyor, akşam eve gittiğimde sürekli emmek istiyor. Hastalığa kadar iyiydi hiç bunalmıyordum 2 yaşını bitirsin bırakacağım diyordum ama şimdi çok fena :( Nasıl bıraktıracağımı da bilmiyorum, yalvarıyor resmen canım benim. İnşallah sizinki gibi kolay atlatabiliriz biz de. Şimdi tam olarak emin olmayı bekliyorum bıraktırmak için, kesin kararlı olmam lazım ve benim de hazır olmam lazım sanırım :(

    YanıtlaSil

 

Popüler Yazılar

Etiketler

012benetton 1 yaş 2 yaş sendromu 2013 2014 2014 yaz 3 yaş açev açevilk6yıl adalar aile aile fotoğrafı aktivite alışveriş Anne anne-baba anne-bebek anneler de eğlenir araçgereç avent göğüs pompası Ay kumu Ayvalık Baba babyshower balkabaklı kek Bebek bebek odası bebek taşıyıcısı bebek yemekleri bebeklere bakla verilir mi? bej Benetton benetton turkiye benetton012 benettonturkey beze blogger anneler bodrum browni brunch bulantı bulantı bilekliği cakepop canbebe cheesecake yap cilt bakımı crumble cunda cupcake çalışma odası çikolata çikolatalı kek çilek çilekli cheesecake çilekli limonata çilekli tatlı çocuğa sınır koyma çocuk dostu otel çocuk gelişimi çocuk kitabı çocuk yemekleri çocukla evde aktivite Çocukla gezi çocukla geziler çocukla nereye gitsek çocukla tatil çocukla valiz hazırlığı çocuklara kahvaltı çocuklara yemekler çocuksuz geziyoruz çorba tarifleri dalaman darphin DARPHİN davetiye dekorasyon deneyimli anneler Dış mekan çekimi dıy DIY Dijital Atölye Disney frozen diş buğdayı diş buğdayı pastası doğum fotoğrafçısı doğum fotoğrafları doğum günü mekanları Doğum günü süsü Doğum hikayesi dondurma dr.oetker dolgu kreması duvar dekorasyonu Düğün düğün fotoğrafı enginar enginar çorbası erkek çocuk aksesuar eskişehir etkinlik etkinlikler ev yapımı cips yufka cipsi ev yapımı sıcak çikolata eva evde aktivite evde çocuk oyalama falafel ferhan yalçın fıstık ezmeli muzlu kek fıstık ezmesi fotoblok fotoğraf fotoğrafçı anne gebelik günlüğü fotoğrafçıma dokunma gebelik günlüğü geziyoruz göğüs pompası granola GÜNLÜK HAYAT Günün kahvesi Gününkahvesi güvercinlik hamileliğeveda hamilelik hamilelik-doğum havuçlu kek heybeliada hilton sarıgerme ıhlamur kasrı ıspanaklı muffin ıspanaklı tarifler ışıklı tabela içecek iki yaş internetanneleri italyan yemekleri kahvaltı kahvaltılık tarifler kapısüsü karaköy karamel sos karamelli mısır karlar ülkesi karnabahar kaşıkta çikolata kek kendin yap kız çocuk doğum günü kızarmış dondurma kidsnook kişiye özel kitap köfteli pizza kremalı enginar çorbası kullandığımız ürünler kurabiye kurumax lansman lazanya magnolia mekanlar menü meze milföy hamuru milföy tatlısı minnie mouse temalı doğum günü moms night out turkey montessori dernek eğitimleri muffin mums muzlu kek müze naif nar dükkan nike sandalet Oktay Bingöl okul oyun oyun çiti oyun terapisi oyuncak özel günler papyon parti pasta pavlova pazar günleri pazar kahvaltısı peynir suflesi peynir tabağı pizza plaj modası playdate turkey profilo profilo küçük ev aletleri rahmi koç müzesi sabun santralistanbul sazova kültür parkı sensory storytime shikka sıcak çikolata sofra sofralar sosyal sorumluluk sömestr sunum sunum önemlidir şeftalili crumble şeker hamuru şişli şişme havuz tarifler tatil tatlı tavsiyeler tefal dondurma makinesi THE REVITALIZING OIL theraplay tuz hamuru tuzlu granola tuzlu muffin unsuz kurabiye urza istinye uzman görüşü workshop yaz yemek yeni doğan yeni yıl yeni yıl kurabiyesi Yıl dönümü yılbaşı yiğit çınar yiğitç Yiğitçınar1yaşında yiğitçınargeliyor zamane annesi zamaneannesi zamaneannesimutfakta zorlu center'da sonbahar zorluavm
© ZAMANE ANNESİ
Designed by GeCe